Investing24H

Norsk Hydro: «Kjøp under 30, selg over 40»

Jeg har ikke sett så nøye på NHY siden sommeren 2016 av den enkle grunn at kursen har beveget seg i et område over 30. Den langsiktige tommelfingreregelen min er at NHY som kjøpscase er mest spennende når kursen er under 30, mens man bør selge den når den passerer 40. Området 30-40 representere en nøytral sone, og kan riktignok av og til også gi gode muligheter, men vanligvis er det da mer fornuftig å se på andre aksjer.

Man kan selvsagt være kritiske til tommelfingerregelen, og det med god grunn.

For det første er ikke den fundamentale verdien til en aksje stabil, men stadig i endring. Forventinger om lav vekst i verdensøkonomien vil f.eks. rettferdiggjøre en lav pris («pris under 30»), mens forventninger om høy vekst vil rettferdiggjøre en høy pris («pris over 40»). Man kan også legge til at den naturlige utviklingen for et selskap som over tid leverer overskudd er en høyere kurs, gitt at selskapet beholder en del av overskuddet i selskapet.  Vi kan altså oppsummere med at det er naturlig at den «langsiktige gjennomsnittlige verdien» til et selskap over tid vil stige.

Selv om det finnes flere problemer med «kjøp under 30, selg over 40», mener jeg fortsatt at reglen har noe fornuftig for seg.

NHY er et selskap i en syklisk bransje. Sykliske selskaper er ofte vanskelige å verdivurdere, siden man aldri kan legge til grunn en forventning om stabil vekst. Det følger av definisjonen. Investorer som følger en verdibasert investeringsstrategi, men som kan tenke seg å investere i sykliske bransjer, bør fokusere på innsidekjøp(salg) og P/B.  P/E vil ofte være lite egnet når man investerer i sykliske selskaper, siden kursen typisk vil stige lenge før inntjeningen begynner å stige, noe som i praksis betyr P/E vil se bra ut (dvs. være lav) når aksjen begynner å nærme seg en ny nedtur.

Prisutviklingen de siste fem årene

P/B

P/B i dag ca. 1.1. Utviklingen korrelerer mye med utviklingen i prisen siden nevneren (Bokført) endrer seg lite fra år til år.

P/E

P/E i dag = 14.5. Lite korrelert med prisen. Men har en tendens til å gå nedover med prisen (overskuddene best når prisen er høy), noe som kan være skummelt for en verdiinvestorer som investerer i selskaper med lav P/X

P/E er på noe av sitt laveste rett før nedgangene, mens P/B er på sitt laveste før oppgangene. Skal man velge å fokusere på P/E eller P/B for å si noe om verdsettelsen, bør man absolutt velge P/B.

Det bør nevnes at Hydro gjør mye for å redusere selskapet sin direkte avhengighet av aluminiumsprisen, noe som potensielt vil gjøre selskapet mindre syklisk i fremtiden (men alt er relativt).

Det er åpenbart at det finnes flere ulemper for et selskap som er syklisk, og som er sterkt avhengig av prisen på en enkelt vare (aluminium). Det er like åpenbart at det samme selskapet vil ønske å forberede konkuranseevnen sin og gjøre selskapet mindre syklisk.

Selskaper i sykliske bransjer vil ofte ha et sterk fokus på å kutte kostnader. Kostnadene er noe man selv har mulighet for å redusere (til en viss grad), mens prisen på varen man produserer (aluminium) er noe man i liten grad kan påvirke (mange konkurrenter gjør dette vanskelig. Enkel spillteori). Hydro har stadige prosjekter hvor målet er kostnadsreduksjon (fokuset er ofte mer energieffektiv produksjon).

Selskaper i sykliske bransjer av denne typen vil ofte forsøke å gå inn i produksjon av andre produkter hvor hovedproduktet kan benyttes. Disse andre produktene vil ofte vil være mindre sykliske (eller i det minste være relativt lite korrelert med hovedproduktet).  Hydro er f.eks. involvert i produksjon av ekstruderte og valsede produkter.

For å oppsummere. Tommelfingerneglen min kan fungere, men den bør i utgangspunktet ikke brukes slavisk, men heller som et varsel for når man bør se nærmere på selskapet. Om mer grundige analyser viser at den nåværende prisen er for lav, så kan man vurdere kjøp. Ønsker man å øke sannsynligheten ytterligere for at man gjør en god investering, så bør man vurdere å vente å kjøpe aksjen inntil aksjen har et positivt momentum, men da vil man selvsagt også gi avkall på en del av den potensielle avkastningen.

Annonse

Følg Investing24H

/* ]]> */