Investing24H

Selskaper med høye utbytter og potensielt bærekraftig utbyttevekst

Mange Investorer er interessert i å investere i selskaper som kan generer høye utbytter, men er slike utbytter bærekraftige på sikt? Generelt vil fremtidige utbytter bestemmes av lønnsomheten (ROE) fremover, men også av utbetalingsgraden (andel av resultatet som betales ut i utbytte) i dag og i årene som kommer.

Lavere utbetalingsgrad vil nødvendigvis bety at en større andel av overskuddet holdes tilbake, noe som selvsagt vil være fornuftig hvis selskapet kan skape bedre avkastningen på kapitalen fremover enn det som investorene kan få fra andre investeringer med tilsvarende risiko (verdiskapende virksomhet). Hvis selskapet generer lav avkastning på kapitalen (verdisløsende virksomhet) er det fornuftig at selskapet betaler høyere utbytter.

I denne artikkelen er vi hovedsakelig interessert i å finne frem til selskaper notert i Norge, Sverige og Danmark som betaler høy og økende utbytter, men også utbytter som ikke er så høye at de ikke vil være bærekraftige. Svært høy utbetalingsgrad vil vanligvis ikke være bærekraftig på sikt, siden man vil forvente at virksomheten vil ha behov for å gjøre investeringer for å skape vekst og avkastning i fremtiden.

Formelt bruker vil følgende kriterier:

  • Yield% på 2.9% eller mer

Yield% vil si utbytteutbetalingen i forhold til prisen (div/Pris)

  • Utbetalingsgrad på 0.6 eller mindre

Utbetalingsgraden sier noe om hvor mye selskapet betaler ut av resultatet. For høy grad vil ikke være bærekraftig. Utbetalingsgraden som kan være bærekraftig er selvsagt avhengig av bransjen (ulike investeringsbehov), men det tar vi ikke hensyn til her.

  • Utbyttevekst på  6% eller mer årlig de siste 5 årene. Vi ønsker at utbyttene skal være økende.

Nedenfor finner du selskapene i Norge, Sverige og Danmark som tilfredsstiller kravene over

Generelt har flere selskaper (særlig i Sverige) både A-Aksjer og B-Aksjer. Vi har valgt å inkludere begge disse aksjetypene for aktuelle selskaper.

Vi har også valgt å inkludere P/E og P/B, slik at man kan få et indikasjon på prisingen til selskapene, og om selskapene er vekst eller verdiselskaper.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */