Investing24H

OsloBørs: Høyest kvalitet ifølge Kvalitetsmodellene

På en børs med flere hundre selskaper kan det ofte være vanskelig å få finne frem til potensielle investeringskandidater. En rask og enkel måte er å filtrere selskapene i investeringsuniverset utfra bestemte krav.

Opp gjennom historien har investorene brukt en rekke filtreringsmetoder. Man har blant annet brukt P/X baserte multipler slik som P/B, P/E og P/S, til å finne frem til såkalte verdiselskaper (med lav P/X). Verdiselskaper har historisk gitt bedre avkastning enn vekstselskaper (med høy P/X).  P/X sier i bunn og grunn noe om prisingen til selskapet utfra en gitt nevner (resultat, salg, kontantstrøm, bokførte verdier osv.)

Verdibaserte kriterier kan være nyttige, men kan ofte føre til at man finner frem til selskaper som man av ulike grunner absolutt ikke bør investere i.  Det er som regel en grunn til den lave prisingen. Personlig er vi mer opptatt av å finne frem til kvalitetsselskaper, og da kan såkalte kvalitetsmodeller være nyttige. Kvalitetsmodellene gjør det mulig å finne frem til selskaper med lav fundamental risiko, men som også har potensial for vekst.

Det er viktig å være klar over at modellene kun kan øke sannsynligheten for at man unngår «lavkvalitetsselskaper». De gir ingen garanti. Det er også viktig å være klar over at modellene ikke tar hensyn til prisingen til selskapene. Bra selskaper er normalt høyt priset. Selskaper som blir vurdert som gode utfra modellene, bør også vurderes utfra pris (f.eks. P/X-baserte multipler). Videre bør man alltid gjøre grundigere undersøkelser av selskapene. Modellene skal kun brukes til å avgrense antall potensielle investeringscase.

Modellene skal kun brukes til å avgrense antall potensielle investeringscase

Hvilken selskaper på Oslo Børs kan vurderes som kvalitetsselskaper?

Vi har valgt å fokusere på tre modeller for å finne frem til en gruppe kvalitetsselskaper; Piotroski, Sloan og Altman Z-Score. Du kan finne grundig informasjon om de ulike modellene i Kunnskapsdatabasen. Vi vil nedenfor kort beskrive hvilken krav vi har satt til selskapene utfra de tre ulike modellene.

Piotroski F-Score: Modellen går fra 0-9. Vi er har satt som krav at selskapene skal ha en F-Score på minimum 7.

Sloan: Desto mer et selskaps Sloan-Ratio avviker fra 0, desto verre er det. Generelt blir en Sloan på +-10% vurdert som akseptabelt. Kravet vårt er Sloan som ligger innenfor +-10%.

Z-Score: Høyere Z-Score blir vurdert som bedre. Generelt vurder man det som mindre sannsynlig at et selskap manipulerer regnskapene med økende Score. En vanlig strategi er å kjøpe selskaper med Z-Score over 3.0 og selge de med Z-score under 1.8. Vi har satt som krav at Z-scoren er over 2.0 for å ikke utelukke for mange selskaper.

Oppsummert:

Piotroski F-score > 6

Sloan: -+10%

Z-score >2.99

Kvalitetsselskaper ifølge diverse kvalitetsmodeller

Abs(Sloan) star for absoluttverdien til Sloan, siden man kun er interessert i avviket fra 0. Sloan lik 1 = 1%. Vi har inkludert diverse P/X baserte multipler (men ikke stilt noe krav til dem), slik at du kan få en indikasjon på prisingen. Vi anbefaler sterk at videre undersøker av selskapene gjøres før man eventuelt investerer.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */