Investing24H

Medistim (MEDI): Overpriset vekst?

Lønnsomhet og vekst

Medistim er et selskap som selger løsninger/produkter rettet mot et stort potensielt marked. Selskapet har historisk opplevd høy vekst, og forventer høy vekst i fremtiden.

Selskapet har levert en omsetning på 273 MNOK de siste fire kvartalene, mens tilsvarende for hele 2015 var rundt 250 MNOK. Studerer man tabellen under så ser man at veksten i omsetningen de siste frem årene utelukkende har vært positiv, men den har vært ujevn. Det er særlig de to siste årene at veksten har vært høy (tosifret), en trend som ser ut til å fortsette dette året.

Det er liten tvil om at selskapet sitt potensial er stort. Selv mener selskapet at markedet for produktene som de utvikler eller har utviklet ligger på rundt 4 mrd. NOK, noe som gir et fortsatt stort potensial når selskapet i dag selger for rundt 270 MNOK i året, selv om man må regne med økt konkurranse fremover. Det virker ikke helt sannsynlig at selskapet skal kunne selge for rundt 650 MNOK innen 10 år, noe som i vil innebære en årlig vekst på rundt 10%. Vekst opp mot og over 15% er vanskelig å holde over lang tid, særlig når man tar hensyn til (økt) konkurranse, men en vekst på 15% vil innebære en omsetning på 1.0 mrd. om ti år.

Øvre del av tabellen gir en oversikt over årlig vekst fra en periode til neste periode. Denne neste perioden er navngitt i rekken «ÅR». De fem årene er sammenlignet med hverandre og blir gitt en farge basert på hvilken retning utviklingen har gått. Sterk Grønn er den beste, og sterk rød er den dårligste. Fargekodingen skal gjøre det enklere å lese tabellen. Nedre del av tabellen inneholder TTM (Trailing Twelve Month, «verdi for de fire siste kvartalene») og gjennomsnittsveksten de siste 3, 5 ,10 årene. Selskaper som mangler verdier eller ikke har eksisterte for hele perioden gjennomsnittet tar utgangspunkt får ingen verdi for det gitte gjennomsnittet. Fargekoden fungerer som for den øvre delen og inkluderer TTM og GS.

For et selskap, og da særlig et selskap med høy vekst så er det viktig å ha en vis kontroll på kostnadsutviklingen. Kostander som øker raskere enn inntektene i en periode kan være naturlig siden man ofte må akseptere lavere effektivitet i en vekstfase. I Medistim sitt tilfelle så er det nødvendig å etablerer salgskanaler flere steder i verden, noe som vil føre til høyere kostnader i dag på grunn av lav effektivitet (lavt salg og lave inntekter i forhold til kostnadene). Kostnadsutviklingen til Medistim må sies å være akseptabel med direkte kostnader som synker litt i forhold til inntektene (rundt 25-26 % av inntektene), mens Andre kostnader stort sett ligger i området 54-55%.

Fremover er det sannsynlig at stordriftsfordelene vil øke, noe som igjen vil føre til lavere kostnader (per enhet). Samtidig kan man oppleve enkelte hopp i Andre Kostnader når man øker intensiteten mot «nye» geografiske markeder og når (og i en periode før) selskapet kommer med nye produkter.

Omtrent som for tabellen med årstallene bare en nå ser på kvartalene, nærmere bestemt Q3.  Veksten er gjennomsnittsveksten siden et gitt kvartal.  «Verdi for» er selve verdien i millioner NOK for den gitte posten. «Veksten siden foreg.Q» er veksten siden foregående kvartal (her: Q2-2016)

I oversikten over ser man på ulike poster i regnskapet i forhold til inntektene. Det er bra hvis kostnadene blir redusert i forhold til inntektene. Oversikten bidrar til å identifisere trender i utviklingen, men også hva som er et normalt forhold mellom kostnadene og inntektene.

Vi vil ikke diskutere resultattallene så mye i denne seksjonen, siden disse er et resultat av inntektene og kostandene som vil allerede har diskutert. Den generelle utviklingen er at EBIT, EBITDA og Årsresultatet øker, både absolutt og relativt i forhold til inntektene. Utviklingen gir et bilde av et selskap med store komparative fortrinn. Driftsresultatet er rundt 20% (23% siste fire kvartalene), årsresultat er på rundt 16-17%, mens EBITDA-marginen er opp mot 30% (selv om normalen siste 5 år er 25%).

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */