Kvalitet/Risiko
Skal man redusere risikoen ved å investere i en virksomhet så bør en investere i virksomheter med høy kvalitet, men er Medistim et selskap av høy kvalitet?
Kvalitetsmodeller
Vi vil i de neste avsnittene se nærmere på hvordan Medistim presterer i forhold til ulike kvantitative modeller som kan brukes til å vurdere kvaliteten til et selskap.
Altman Z-Score (Vurdering: Høy+)
Altman Z-Score er en kreditt-test, og kan fortelle oss noe om det er sannsynlig at et selskap vil gå konkurs. Det er i utgangspunktet sjeldent at selskaper går konkurs, noe som gjør at man i de fleste tilfeller kun er opptatt av å undersøke risikoen i selskapet, og evt. vurdere denne mot andre selskapers. Generelt vurderer en at risikoen reduseres med høyere Z-scoren. En (enkel) investeringsstrategi kan være å kjøpe selskaper med Z-score på 3 eller høyere, og selge de med score på 1.8 eller lavere. Hvordan er Medistim sin Z-score?
I denne første rekken finner en Z-score for ulike år, mens en i den neste rekke finner Z-score for kvartaler. Fargene gjør at man lettere kan identifisere trenden i utviklingen. Sterk rød indikerer at det er den mest ugunstige verdien i rekken, mens sterk grønn indikerer den mest gunstige verdien.
Verdiene over tyder på at Z-Scoren generelt er og har vært svært høy de siste årene. Trenden tyder også på at Z-Scoren er stigende. For alle fem årene over så har Medistim vært en kjøpskandidat når man kun vurderer selskapet ut fra Z-Score.
Sloan-Ratio (Vurdering: Middels)
Sloan-Ratio kan enkelt sagt sies å være en sjekk av sammenhengen mellom utbetalinger (innbetalinger) og inntekter (kostnader).
Når inntekter/kostander skal periodiseres krever det ofte at en gjør subjektive vurderinger og forutsetninger. Innbetalinger (utbetalinger) trenger ikke nødvendigvis og skje på samme tidspunkt som inntektene (kostnadene) oppstod.
Sloan-R forsøker å gi et tall i prosent hvor stort avviket mellom innbetalingene (utbetalingene) og inntektene (kostnadene) er for en gitt periode.
Formelen:
Sloan-R = (Årsresultatet – CFO –CFI) / Totalkapitalen
Hvor: CFO = Kontantstrømmen fra driften
CFI = Kontantstrømmen fra investeringer
Generelt ønsker man at forholdet skal være så lavt som mulig. Høy S-R kan blant annet tyde på at man bokfører inntektene tidlig, samtidig som man skyver på kostnadene. Lav S-R kan på en annen side bety at man investerer mye, men at resultatene lar vente på seg. Generelt vurderer man:
S-R mellom -10% og 10% som BRA
S-R mellom -25% og 10% OG mellom 10% og 25% som et svakt faresignal.
S-R under -25% OG over 25% som et stort faresignal.
I utgangspunktet bør man fokusere på trenden i S-R, hvis S-R i flere år har vært sterkt negativ (sterkt positivt) så bør en være forsiktig med å investere i selskapet.
Sloan har de siste årene som regel holdt seg innenfor 10%. Verdien var utenfor båndet på 10% i 2013, og verdien er også utenfor for de fire siste kvartalene (TTM) (selv om man bør legge litt mindre vekt på TTM enn tall fra et årsregnskap. Trenden for kvartalene er i midlertid klart stigende). I utgangspunktet vurderes sterk negativ og positiv Sloan likt, men mange vil vurdere sterkt positive verdier som verre, siden dette kan tyde på at en bokfører inntektene(kostnadene) for tidlig (sent). Resultatet er generelt et resultat av vurdering/skjønn, mens CFI og CFO er et resultat av virkelige innbetalinger/utbetalinger.
Medistim sin Sloan-Ratio er noe man bør følge med på de neste kvartalene/årene, i tillegg til at man bør studere sammenhengen og utviklingen i kontantstrømmen på den ene siden, og inntektene/kostandene på den andre siden. Ut fra Sloan-Ratioen vurdere vi selskapet til å være et selskap med middels kvalitet.
Annonse:
Piotroski F-Score (Vurdering: Høy)
Piotroski sin F-Score modell kan si noe om kvaliteten til et selskap, mer spesifikk sier scoren noe om utviklingen i viktige fundamentale verdier. F-Score modellen går fra 0 til 9. Selskapene med en score på 9 blir vurdert til å være de selskapene med høyest kvalitet, mens selskapene med verdien 0 blir vurdert til å være de selskapene med lavest kvalitet.
For Medistim sitt vedkommende så har F-Score generelt vært middels til høy de siste årene. Verdien for 2016 ser foreløpig til å ende på 7, noe som vil si at selskapet er blant selskapene på Oslo Børs med høyest F-Score (se Screen).
Den samlede vurderingen for de tre modellene er at Kitron er et selskap av generelt høy kvalitet. Man bør i midlertidig holde øye med utviklingen i Sloan-Ratioen fremover.
Annonse: