Investing24H

Beneish M-Score

M-Score er et forskningsbasert analytisk verktøy som har vist seg å være velegnet til å oppdage regnskapmanipulering, men også til å predikere fremtidig aksjeavkastning. Et selskap med høy     M-Score vil være et selskap som vokser svært raskt, opplever forverrede fundamentale forhold, og som adopterer en aggressiv regnskapspraksis. De siste årene har selskaper børsnotert i USA, som har blitt merket som regnskapsmanipulatorer av modellen i gjennomsnitt levert 10% dårligere avkastning enn selskaper som ikke har blitt merket.

Formel

Beneishmodellen er en ligning som gir en M-Score basert på utnyttelse av et selskapets regnskapsdata (Det er viktig å være klar over at modellen ikke kan benyttes på finansselskaper). Basert på Beneish forskningartikkel er sannsynligheten for at et selskap er involvert i regnskapsmanipulering økene med økende med M-scoren. Beneish klassifiserte selskaper med M-Score > -1.78 som manipulatorer.

M-Score = -4.84+(0.92*DSR)+ (0.528*GMI)+ (0.404*AQI)+ (0.892*SGI)+

(0.115*DEPI)- (0.172*SGAI)+ (4.692*ACCRUALS)- (0.327*LEVI)

Variablene

Hver av komponentene I Beneish sin modell formidler viktig informasjon. For å kunne bruke modellen på en riktig måte er det viktig å forstå hva som ligger bak de ulike verdiene. Det er viktig å forstå at hver av komponentene er støttet opp av en stor mengde forskning på faktorer som kan signalisere regnskapsmanipulering og svindel.

Alle variablene med unntak av ACCRUALS er konstruert slik at verdien 1 er lik nøytral; mens en verdi over 1 gjør det mer sannsynlig at selskapet vil være en regnskapsmanipulator, mens en verdi under 1 gjør det mindre sannsynlig.

DSR

En verdi for DSR > 1 indikerer at et selskaps fordringer vokser som en prosentandel av salget mellom to år; desto høyere DSR er over 1, desto mer har fordringene økt i forhold til salg. Dette kan enten indikere forverrede økonomiske forhold i et selskap (dvs. at selskapet gir kundene lengre kredittid for å skape intensiv for kjøp av produktene) eller aggressiv regnskapsføring (selskapet inntektsfører salget før inntekten er opptjent).  Den relative nye praksisen med factoring og kjøp/salg av fordringer kan undergrave verdien av DSR-variabelen, slik at hvis et aktuelt selskap driver med disse aktivitetene, så bør man justere de aktuelle dataene.

DSR(Days’ Sales Receivables Index)=

[Receivables(t) / Sales(t)] / [Receivables(t-1) / Sales(t-1)]

GMI

En verdi for GMI > 1 indikerer at et selskaps marginer har forverret seg. Desto høyere GMI er over en, desto større er forveringen. Forskning viser at for børsnoterte selskaper som har nedadgående marginer, er det større sannsynlighet for at selskapet driver med manipulering.

GMI(Gross Margin Index) = Gross Margin(t-1) / Gross Margin(t)

AQI

En verdi for AQI > 1 indikerer at selskapets anleggsmidler (slik som goodwill, immaterielle eiendeler, og andre eiendeler med usikker langsiktig verdi) øker som en prosentandel av alle eiendeler fra et år til det neste. Desto høyere verdi på AQI, jo mer har disse «myke» eiendelene med usikker kvalitet vokst i forhold til mer varige eiendeler. Forskning viser at nedgangen i eiendelenes kvalitet kan være et resultat av at man i for stor grad utsetter kostnadene, og/eller kan være et tegn på forverrete fundamentale forhold i selskapet.

AQI(Asset Quality Index) =

[(Nocurrent Asset-PPE)/(Total Assets)](t) /  [(Nocurrent Asset-PPE)/(Total Assets)](t-1)

SGI

En verdi for SGI > 1 indikerer at selskapets salgsinntekter vokser år for år; jo høyere SGI er over 1, desto større er veksten i salget. I utgangspunktet kan det virke merkelig at det å øke omsetning blir regnet som noe negativt. Forsking tyder på at enkelte ledere i børsselskaper som opplever svært høy omsetningsvekst kan føle seg presset til å opprettholde den høye veksten, selv om det blir nødvendig å manipulere inntektene. Alene er selvsagt ikke høy omsetningsvekst noe negativt; men når et selskap med høy salgsvekst også scorer dårlig på de andre variablene i modellen, kan det være en advarsel til investorene.

SGI(Sales Growth Index) = Sales(t) / [(Sales(t-1)]

DEPI

En verdi for DEPI > 1 indikerer at selskapets effektive avskrivningrate har blitt redusert mellom to år; jo høyere DEPI er over 1, desto mer har raten blitt redusert. Dette tyder på at selskapet har økt sine anslag på driftsmidlenes utnyttbare levetid, og dermed bremset anerkjennelsen av kostnadene knyttet til disse eiendelen (kanskje kunstig).

DEPI(Depreciation Index)=

((DepreciationExpense/(DepreciationExpense+netPPE))(t-1) / ((DepreciationExpense/(DepreciationExpense+netPPE))(t)

SGAI

En verdi på SGAI > 1 indikerer at et selskaps salgs- og administrasjonskostnader som prosentandel av salg øker, noe som representerer en lavere effektivitet i administrasjonen og markedsføringen; jo høyere SGAI er over 1, jo mer har SGA kostnadene økt som en prosentandel av salg. Forskning tyder på at børsselskaper har høyere sannsynlighet for å være engasjert i regnskapmanipulasjon for å dekke over en eventuell forverring av driften.

SGAI(Sales,general, ande adm.Expense Index) =

((SGAexpense/Sales)(t)) / ((SGAexpense/Sales)(t-1))

ACCRUALS

ACCRUALS betyr forskjellen mellom regnskapsmesig profitt (eller tap) og kontantprofitt (eller tap); forskjellen blir så dividert på totale eiendeler for å kunne sammenligne variabelen for ulike selskaper av ulik størrelse. Forskning viser at hvis et selskap genererer store accruals, er det mer sannsynlig at det driver med regnskapmanipulering.

Dr. Beneish forskning fra 2013 tyder at selskaper med lav score for ACCRUALS, men som ellers får en høy M-scoren, er de selskapene som klarte seg dårligst.

ACCRUALS(Accruals Index) = (IBEI-Cash/Total Assets)(t)

hvor IBEI = Income Before Extraordinary Items

LEVI

En verdi for LEVI > 1 indikerer at selskapet har blitt mer belånt; jo høyere LEVI er over 1, jo mer belånt har selskapet blitt. Et stadig mer belånt selskap fører til flere begrensinger og kan medføre at det foretar regnskapmanipulasjoner.

LEVI(Leverage Index) =

((LT Debt+Liabilities/Total Asssets)(t)) / ((LT Debt+Liabilities/Total  Asssets)(t-1))

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */